Модул

Предложения за нови обекти, трасета и други свързани със симулатора

Модул

Мнениеот Markov » 14 Май 2014, 19:52

Като чух тромбата на 46-030 се сетих за 46-125 в сайта и си викам да опъна тая и оная вертушка на трейнца ама проблема е, че няма за къде да се кара горивото... Щракна ми, че може да взема базата на участъка Големо село - Бобов дол от гугъл карти и да опитам да направя едно трасе на 2009, чиято цел е да се карат въглища за ТЕЦ Бобов дол. Проблема обаче е сериозен, защото искам да има и някой пътнически влак да се движи "за декор" което означава и правилно работеща сигнализация.. Структурата на гарата на Големо село е единствена в цяла България (Пост №1 не е вързан за приемно-отправния коловоз) и вход-изход посока Дупница се дава от дежурния, не от постовия, както би трябвало да е. Не знам как може да се даде вход (страна Дупница), като първата стелка е след изходния на 1-ви приемно-отправен, редовния влак влиза в изтеглителната и след това се бута обратно в гаровите коловози. Един вид трябва да се даде транзит за глух коловоз в отклонение.. Не мога да си го обясня в играта как ще стане. Само да вметна, че на ПС страна Дупница свети в жълто при затворен и в зелено при отворен входен сигнал (стандартно за скоростната сигнализация) Но входния и изходния светят в лунно-бяла светлина (когато е разрешен вход в изтеглителна). За ПВ свети един зелен, защото просто не преминава никакви отклонения.
Изображение 2ТЭ Луганських медведь ! :балон
Аватар
Markov

Re: Модул

Мнениеот cronos » 14 Май 2014, 20:01

Така, както се опитваш да го обясниш не мога да разбера добре какво точно е положението.Ако драснеш някоя схема ще е по-добре.Доколкото схващам това, което искаш няма да е проблем за z7, проблема е, че не съм сигурен дали последната (и най-стабилно работеща) версия ще тръгне на 2009......
Чукча писатель, чукча не читатель..
Луд умора нема, само се поти..
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава." Ат. Буров
Аватар
cronos
Глобален модератор

Мнениеот Markov » 14 Май 2014, 20:19

http://prikachi.com/images/411/7326411i.png

Зелената линия показва как влизат влаковете от Дупница. Възможно ли е по някакъв начин да се направи някаква правилно работеща сигнализация при тази ситуация? Ако се налага и на 2010 ще го правя даже по-добре, но хората със слаби машини увисват...
Аватар
Markov

Мнениеот vall_sab » 15 Май 2014, 08:01

Според мен, може би има начин да се направи работеща сигнализация и в 2009, дори и без специална сесия.И понеже различните потребители имат различни изисквания към достоверността на сигнализацията предлагам модула да се направи на 2009, и после да се прехвърли и на 2010, като за двата варианта се използват просто различните сигнални обекти.Не познавам много добре тънкостите а само стандартните варианти. Поради това предлагам в 2009 да се използват светофорите SSSR , които в стандартна ситуация не се нуждаят от настройки, съответно и сесия.За да работи правилно схемата за движение- в т.ч. и за пътническото предлагам на посочената графична схема да се поставят още светофори, които да гарантират правилната работа .Не съм го пробвал на реално задействане,тъй като нямам модула, но ако се наложи и това може да се уреди.Само не знам така предложените нови светофори дали не са в разрез със действителността.При всички случаи обаче глухите коловози трябва да завършват със светофор/тип изходен/, за да се гарантира работата на проходните и входните.Предлагам схемата да се допълни ето как:

shema dwivenie.png

Изходните светофори могат да се реализират с обекти за край на пътя/има такива - купчина чакъл и стълб за край на коловоз/ , които са направени да работят и като светофори, без визуално да са такива.Могат да се използват и маневрени ниски светофори.

Разбира се разсъжденията ми биха се проверили най-добре в практиката, затова ако има готов модул поне като път, да се направи пробата, за е сигурно дали тази схема работи или не.

:хоро :велик Траинз
Аватар
vall_sab
Глобален модератор

Мнениеот Markov » 15 Май 2014, 08:38

Ето пълна схема на гарата с всичките светофори по нея.
http://prikachi.com/images/38/7327038n.png

Понеже едно време я бях правил тази гара изходните за Бобов дол си работеха всички, по приемно-отправния също си работеха (те си бяха СССР), проблема беше, че не можех да приема товарен влак както от Дупница така и от Бобов дол. Ако на розовите кръгчета се сложат някакви невидими сигнали които да лъжат входния от Бобов дол ще бъде супер. От Дупница мисля че на мястото на сигнала със зеленото кръгче може да се сложи сигнал, който да лъже другия входен, само че работата е, че помежду тях е и изходния за Бобов дол.. Той дали ще обърка работата на входния страна Дупница?

Едит:
Даже от страна Бобов дол май ще трябва още един невидим сигнал чак при разтоварището, за да се даде коректен вход в отклонение със спиране в гарата...
Аватар
Markov

Мнениеот vall_sab » 15 Май 2014, 10:18

Ако на мястото на зеленото кръгче се сложи светофор/какъвто и да е/, то влак идващ от Дупница на входния на гарата ще има зелено, изходния - зелен при отворен път страна Бобов дол /по права на стрелка 11/, жълто на изходния - при отклонение на стрелка 11 към изтеглителния коловоз, и червено на изходния при положение че от страна Бобов дол е дадено трасе към коловозите на ТЕЦ-а.
Ако на местата на розовите кръгчета се сложат изходни светофори/в това число и маневрен тип/, а след тях в края на 3-те коловоза/спасителен, стоварище и хале/ светофори или обекти за край на линията, то тогава при вход от страна на Бобов дол към коловозите на ТЕЦ-а и коректно подредени към тях стрелки входния ще свети зелено, изходните /при розовите кръгчета/ червено, освен на коловоза който има отворена стрелка към някой от 3-те коловоза/спасителен, стоварище и хале/-там ще свети жълто.Ако входната стрелка от към Бобов дол е в права и е свободен коловоза за Дупница, входния ще свети зелено.

Ако я имаш тази гара/модул/ пробвай, ако не, ще взема да врътна едно приблизително коловозно развитие, колкото да изпробваме системата.Освен това, ако използваме от споменатия тип СССР светофори едни , дето при зелено свети и жълто/за ограничение до 40 км/ при вход навсякъде ще има и жълт цвят, което ще оправдава намаляване на скороста за отклонение.Това вече е въпрос на лично предпочитание или избор според по-голяма достоверност.

Това е възможното , ако правилно съм разбрал какво се иска.

Аватар
vall_sab
Глобален модератор

Мнениеот Markov » 15 Май 2014, 11:06

Ясно, ще го изпробвам този вариант. В момента нямам коловозното развитие, но ще си намеря чертежи и ще я пресъздам. :) :наздраве
Аватар
Markov

Мнениеот cronos » 15 Май 2014, 12:22

Всичко това може да се направи със z7 по реалната схема и с реалното разположение на светофорите и сигналите ще си бъдат точно такива, каквито трябва без да се прилагат никакви хитрини, трикове и тем подобни.Единствения проблем е, че както вече казах по-горе последната и най-стабилно работеща версия на тази сигнализация е за TS12 SP1 и по никакъв начин не може да бъде пригодена за 2009/2010/ТS12 версиите преди SP1 (вече проверено).

На първо четене мисля, че с KDA също ще стане и също без да се прилагат кой знае какви хитрини, невидими светофори и други нестандартни решения, но това трябва да се пробва на практика.Също трябва да се обърне малко внимание и на train priority.Буферите (или купчинката) в края на коловоза ако е конфигурирана правилно винаги е "червено", и ако преди нея има комбиниран светофор, и влака е с приоритет "3" ще бъде приет с бяла светлина, в противен случай - едно или две жълти, в зависимост от възможностите на светофора.
Чукча писатель, чукча не читатель..
Луд умора нема, само се поти..
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава." Ат. Буров
Аватар
cronos
Глобален модератор

Мнениеот Markov » 15 Май 2014, 14:41

Започнах работа по Бобов дол, http://prikachi.com/images/679/7327679E.jpg http://prikachi.com/images/683/7327683B.jpg и накрая ми направи впечатление, че слънцето залязва в посоката в която трябва да изгрява... Има ли трик да се обърне компаса или трябва наново да го почвам.. :зъбльо
Аватар
Markov

Мнениеот vall_sab » 15 Май 2014, 14:53

Мисля, че с компаса май няма да стане.Но комай може по друг начин, ако си с оригинална Траинц.Копираш терена+обектите+релсите, като предварително си слагаш допълнително към панелите още толкова и върху тях поставяш копираното, като там вече можеш да въртиш.После изтриваш старите панели и разполагаш с нов по същество модул обърнат накъдето искаш.Това за 2010 и 12 го има със сигурност, не помня как беше, но май и 2009 последната го има.

Аватар
vall_sab
Глобален модератор

Следваща

Назад към Предложения