Въпроси към машинистите.

Тук можете всичко да пишете, ИЗВЪН ТЕМАТА Trainz Simulator Bulgaria!

Въпроси към машинистите.

Мнениеот tedo21 » 02 Май 2020, 10:55

Здравейте, как сте? :)

Имам няколко въпроса към тези, които имат достоверна информация отностно БДЖ.
От скоро започна да ми излиза обява за работа от БДЖ, където пише, че търсят да наемат машинисти.

Преди няколко месеца бях звъннал на центъра за обучение на БДЖ, от където ми казаха, че обучението струва около 800-900лв, с продължителност 2 месеца, интензивно обучение, без заплащане. Това, естествено, не ми хареса. Жената с която говорих ми подсказа, че мога да се свържа с Пътнически/Товарни превози на БДЖ, където могат да ми предложат договор за работа с включено обучение. Но проблемът беше, че според нея, договорът е за 5 години, което е доста обвързващо.

Ако има машинисти във форума или някой, който е запознат със ситуацията, ще бъда благодарен ако може да ми даде малко информация.
Най-добрият източник, според мен, е този, който в действителност го работи всеки ден.
Та, към въпросите:

1. Знаете ли дали информацията посочена по-горе отностно договора с БДЖ е вярна? Има ли обвързване за определено време чрез договор? Има ли вариант без, освен чрез изкаран курс?

2. Какво е заплащането на един машинист/помощник машинист или току-що започнал служител на БДЖ?

3. Какви са смените, по колко часа се работи на ден/седмица/месец?

4. Как разбирате кога сте на работа? Знае ли се авансово или ви известяват, кажи-речи, в последният момент?

5. По колко време почивате между смени и как стоят нещата с отпуските?

6. Има ли някакви бонуси, ваучери, отстъпки или каквито и да е допълнителни облаги?

7. Има слухове и репортажи, че много от машинистите работят допълнителни часове принудително, поради липса на кадри. Това вярно ли е? Могат ли да те накарат да работиш, дори да не си съгласен? Ако да - колко често се случва, какъв е лимитът?

8. Има ли вероятност, крайната точка на курса да е различна от тази, от където си тръгнал и обратното? Как стоят нещата с прибирането, ако приключиш далеч от дома?

9. Да се работи при някой от частните фирми в България по-добър вариант ли е? (БЖК, Булмаркет, ПИМК...)

10. Има ли нещо друго, което трябва да знам, преди да пусна CV до БДЖ?

11. Плюсове и минуси, според вас, за работата, като машинист в БДЖ?

Очаквам вашите коментари. :тутуу
Изображение
Аватар
tedo21

Re: Въпроси към машинистите.

Мнениеот randomguy88 » 02 Май 2020, 13:07

Само два месеца? Леле мале. Ако това наистина е вярно и ни возят хора, които стават машинисти само след два месеца...
Аватар
randomguy88

Мнениеот cronos » 30 Юни 2020, 18:23

Никой не става машинист за два месеца, а първо помощник-машинист поне за две-три години.Заплащането на помощника е доста мизерно, машинистите са сравниетлно по-добре.Работата в ПП е по-приемлива, защото има някакъв график и горе-долу се знае кога човек е на работа, в ТП е по-зле.Машнистите имат по много дни отпуска, над 30 ако не се лъжа.
Чукча писатель, чукча не читатель..
Луд умора нема, само се поти..
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава." Ат. Буров
Аватар
cronos
Глобален модератор

Мнениеот tedo21 » 22 Юли 2020, 22:31

Мерси за информацията. Забелязал съм че от ПП дърпат напред напоследък. Модернизират се, един вид. Поне на по-големите места това се забелязва, както и онлайн.
А отностно експлоатацията и злоупетребата с труд някаква информация да е налична? По едно време, беше пълно с репортажи и дискусии, относно, колко са преуморени машинистите, защото няма кадри и ги пишат извънредно да са на работа, повече отколкото трябва. Може би, това ме кара да се замисля, дали да си пусна CV-то.
Изображение
Аватар
tedo21

Мнениеот randomguy88 » 24 Юли 2020, 08:23

Да, но колко пъти вече прекратяваха конкурса за доставчик на нови мотриси?
Аватар
randomguy88

Назад към СПАМ (в добрия смисъл)