Здравейте, как сте?
Имам няколко въпроса към тези, които имат достоверна информация отностно БДЖ.
От скоро започна да ми излиза обява за работа от БДЖ, където пише, че търсят да наемат машинисти.
Преди няколко месеца бях звъннал на центъра за обучение на БДЖ, от където ми казаха, че обучението струва около 800-900лв, с продължителност 2 месеца, интензивно обучение, без заплащане. Това, естествено, не ми хареса. Жената с която говорих ми подсказа, че мога да се свържа с Пътнически/Товарни превози на БДЖ, където могат да ми предложат договор за работа с включено обучение. Но проблемът беше, че според нея, договорът е за 5 години, което е доста обвързващо.
Ако има машинисти във форума или някой, който е запознат със ситуацията, ще бъда благодарен ако може да ми даде малко информация.
Най-добрият източник, според мен, е този, който в действителност го работи всеки ден.
Та, към въпросите:
1. Знаете ли дали информацията посочена по-горе отностно договора с БДЖ е вярна? Има ли обвързване за определено време чрез договор? Има ли вариант без, освен чрез изкаран курс?
2. Какво е заплащането на един машинист/помощник машинист или току-що започнал служител на БДЖ?
3. Какви са смените, по колко часа се работи на ден/седмица/месец?
4. Как разбирате кога сте на работа? Знае ли се авансово или ви известяват, кажи-речи, в последният момент?
5. По колко време почивате между смени и как стоят нещата с отпуските?
6. Има ли някакви бонуси, ваучери, отстъпки или каквито и да е допълнителни облаги?
7. Има слухове и репортажи, че много от машинистите работят допълнителни часове принудително, поради липса на кадри. Това вярно ли е? Могат ли да те накарат да работиш, дори да не си съгласен? Ако да - колко често се случва, какъв е лимитът?
8. Има ли вероятност, крайната точка на курса да е различна от тази, от където си тръгнал и обратното? Как стоят нещата с прибирането, ако приключиш далеч от дома?
9. Да се работи при някой от частните фирми в България по-добър вариант ли е? (БЖК, Булмаркет, ПИМК...)
10. Има ли нещо друго, което трябва да знам, преди да пусна CV до БДЖ?
11. Плюсове и минуси, според вас, за работата, като машинист в БДЖ?
Очаквам вашите коментари.